Check Point Software tuo laatua ja kasvua sijoitussalkkuun

Israelissa toimiva Check Point Software on yksi maailman johtavia kyberturvallisuutta toimittavia yhtiöitä. Yhtiö tarjoaa tietoturvan hallinnan lisäksi ratkaisuja verkko-, päätepiste-, pilvi- ja mobiiliturvallisuuteen. Check Point tarjoaa teknologiaratkaisuja yritysten ja hallitusten suojaamiseksi kyberhyökkäyksiltä. Ensimmäisen palomuurin edelläkävijän perinteen pohjalta ja alan johtavien kyberturvallisuusratkaisujen pitkällä kokemuksella yrityksen tuotteet tarjoavat maailmanlaajuisen suojan monenlaisilta kyberturvallisuusuhilta.

Check Pointin perusti israelilainen ohjelmistoinsinööri Gil Shwed, jota pidetään modernin palomuurin keksijänä. Hän on myös yhtiön nykyinen toimitusjohtaja ja omistaa noin 17 % osakkeista. Toinen perustaja ja yrityksen johtotehtävissä työskennellyt Marius Nacht omistaa yhtiöstä noin 4 %. Näin vahva sisäpiirin omistus osoittaa johdon olevan sitoutuneita ja samassa veneessä muiden sijoittajien kanssa.

Mikään yritys ei ole toistaiseksi pystynyt hallitsemaan suvereenisti kyberturvallisuuden globaaleja markkinoita. Lähes puolet kyberturvallisuuden maailmanmarkkinoista on pienten yritysten hallussa. Kaiken kaikkiaan markkinoiden odotetaan kasvavan reilusti yli 10 % lyhyellä aikavälillä – mikä toisaalta myös väistämättä lisää kilpailua.

Viime vuosina Cisco, nykyinen markkinajohtaja, on saavuttanut noin 15 % maailmanmarkkinaosuuden. Samanaikaisesti Check Point Software on hallinnut noin kymmenesosaa markkinoista. Muita suuria pelureita näillä markkinoilla ovat Palo Alto noin 14 % ja Fortinet 11 % markkinaosuuksillaan.

Kasvavilla (Grand View Researchin mukaan 10 %:n vuosivauhdilla (CAGR) vuoteen 2027 asti) kyberturvallisuusmarkkinoilla Check Point voittaa markkinaosuutta kattavan tuotevalikoimansa ansiosta. Se tarjoaa monia pilvipalveluja ja ratkaisuja useille kyberturvallisuuden alueille. Yrityksellä on myös hyvä mahdollisuus ylläpitää ja säilyttää korkea kannattavuutensa jatkossakin.

Check Pointin on onnistunut pitämään tuotteidensa vaihtokustannukset korkeina. Se auttaa kilpailijoiden torjunnassa tekemällä asiakkaiden nykyisten kyberturvallisuusratkaisujen vaihtamisen toisien tuottajien tarjoamiin vaikeaksi. Myös Check Pointin ylivoimainen tekniikka ja kattavat palvelut saavat yritykset ja valtioiden hallitukset helposti  epäröimään, kannattaako käyttää paljon pääomia ja aikaa toimittajan vaihtamiseen – varsinkin kun se voisi pahimmillaan vaarantaa tehtäväkriittisen IT-järjestelmän ja sen tiedot.

Check Point on pyrkinyt rakentamaan liiketoimintaa järjestelmällisesti keskittymällä tilauspohjaiseen malliin, toistuviin kassavirtoihin ja hallitsemaan yleiskustannuksia. Tilauksien osuus liikevaihdosta on jo yli 30 % ja se on kasvanut vauhdikkaasti viimeisinä vuosina. Jatkuvien tulojen, mukaan lukien tilaukset ja ylläpito, osuus on yli 75 % kokonaismyynnistä.

Yhtiö tarvitsee hyvin vähän pääomia voittojensa hankkimiseksi. Tällöin se voi palauttaa enemmän voittovaroja omistajilleen, mitä se onkin tehnyt viime vuosina lähinnä omia osakkeitaan ostamalla.

Lisäksi Check Pointin yritysjohto toimii varovaisesti ja konservatiivisesti. Tästä hyvä esimerkki on yritysostot. Check Point on välttänyt kaikkia suuria hankintoja (vaikka varoja olisi riittänyt), jotka olisivat voineet johtaa ongelmiin. Sen sijaan hankinnat ovat olleet pieniä tarkasti harkittuja yrityksiä, jotka tuovat selvää lisäarvoa jollekin osaamisalueelle tai liiketoimintayksikköön.

Tällaisen korkean kannattavuuden ja varovaisen hankintastrategian ansiosta, yhtiö keräsi viimeisen vuosineljänneksen lopussa suuren turvapuskurin. Sillä on 1,6 miljardia dollaria käteisenä ja vastaavina, eikä velkaa ole lainkaan.

Yhtiötä on toisinaan kritisoitu, ettei se pyri tarpeeksi aggressiivisesti kasvamaan. Check Point käyttää tyypillisesti tuloistaan 25-30 % myynti-, yleisiin ja hallinnollisiin kustannuksiin, kun vastaavat luvut kilpailijoilla Fortinetilla ja Palo Altolla ovat 50 % ja 60 %. Kuitenkin sijoittajan näkökulmasta tuotto on yleensä kasvua tärkeämpää. Check Pointin johto on osoittanut olevansa erinomainen pääomiensa allokoinnissa mitä tulee arvostaa.

Check Pointin arvostustaso 115 USD hinnalla pitkään jatkuneiden nousumarkkinoiden jälkeen ei ole vielä päätä huimaava. Yhtiön P/E -luku on 18 tienoilla, P/FCF noin 14 ja velan huomioiva EV/EBIT 15.5. Ja täytyy muistaa, että yrityksen liiketoiminta on erittäin tuottavaa – ROE 25 %, bruttokate huimat 88 % ja nettimarginaalikin kadehdittavasti yli 40 %. Lisäksi sijoitetun pääoman tuotto 17 % verrattuna keskimääräisen pääoman kustannuksiin 5 % on erinomaisella tasolla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s