Buffettin perässä pankkeihin

Voi olla, että Buffetin vanavedessä irtoaisi itse kullekin parempaa pankkipalvelua. Toisaalta Buffett ei rahoitukseensa juuri pankin palveluja kaipaa. Berkshire Hathawayn valtavat kassavarat ovat kasvaneet huimaavaan lähes 130 miljardiin USD. Eli Buffettin sijoitusyhtiötä itsessään voi pitää jo jonkinlaisena pankkina.

Se mikä yhdistää Warren Buffettia ja pankkeja on sijoittajalegendan viimeaikainen voimakas kiinnostus pankkiosakkeisiin. Buffettin sijoitusyhtiön Berkshire Hathawayn sijoitusportfoliosta on jo lähes puolet sijoitettu finanssisektorille. Vaikka Buffettilla on vuosikymmenet ollut merkittävä sijoituspanostus finanssiosakkeisiin, niin viimeisen parin vuoden aikana osuus on kasvanut yli 15 %.

Yleisesti taantuman pelon vallitessa finanssisektoria on pidetty huonona turvasatamana. Pankkien tulokset ovat olleet heikkoja taantumien aikoina monestakin syystä. Ensinnäkin laskevat korot ovat olleet myrkkyä ja johtaneet vääjäämättä voittojen laskuun nettokorkomarginaalien pienentyessä. Myös kuluttajat ovat haluttomampia ottamaan luottoja yleisen epävarmuuden vuoksi. Samoin yritysten sijoitukset vähenevät merkittävästi taantuma-aikana houkuttelevien näkymien puutteessa. Kaikki nämä tekijät yhdessä ovat usein vaikuttaneet pankkien tulosten heikkenemiseen.

Kuitenkaan edes Yhdysvaltojen keskuspankin viimeaikaiset koronlaskut, joita yleisen uskomuksen mukaan pidetään huonoina uutisina finanssisektorille, eivät ole sammuttaneet Buffettin kiinnostusta. Päinvastoin Berkshire Hathaway on hakenut USA:n keskuspankilta erikoishyväksyntää nostaa omistuksensa Bank of Americassa yli 10 % rajan.

Missä sitten syy moiseen kiinnostukseen? Ensinnäkin täytyy muistaa, että Buffett on pitkän linjan arvosijoittaja. Hän etsii jatkuvasti markkinoilta erilaisia aliarvostuksia ja tällä hetkellä finanssisektori on USA:n S&P 500 yritysten toimialoista PE -luvulla mitattuna kaikkein edullisin. Eli yleisesti sijoittajat eivät ole kovin optimistisia finanssisektorin lähitulevaisuuden suhteen. Ja juuri näinhän Buffett on menestyksensä luonut. Sijoittamalla epäsuosittuihin, mutta kuitenkin pitkällä ajanjaksolla hyvää vakaata tuottoa tarjoaviin yrityksiin juuri silloin kun muut eivät ole niihin luottaneet.

Buffett on myös aina pitänyt yhtiöistä, jotka ostavat omia osakkeitaan silloin kun ne ovat aliarvostettuja. Ja tätä Yhdysvaltojen suurimmat pankit ovat harrastaneet vahvasti viime aikoina. Vielä kun tähän lisätään pankkien tasaisesti kasvava osinkopolitiikka, niin finanssisektorin kokonaistuotto on ylittänyt muut toimialat. Buffettin omin sanoin, ”kun yritys kasvaa tuottavasti ja sen osakekanta supistuu, yleensä osakkeenomistajille tapahtuu hyviä asioita.”

Tämän lisäksi USA:n merkittävimpien pankkien (kuten JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo ja BAC) tulosjulkistukset syksyn aikana ovat olleet positiivista luettavaa. Odotusten vastaisesti monien tulokset olivat parempia kuin edellisvuonna. Korkoympäristöstä huolimatta Yhdysvaltojen mahtipankit ovat erinomaisessa asemassa tarjoamaan sijoittajille mainiot pitkän aikavälin tuotot.

Edellisen finanssikriisin opetuksesta pankkien varat ja reservit ovat kasvaneet nopeammin suhteessa lainoihin, minkä seurauksena likviditeetti on kohonnut. Tässä prosessissa myös viranomaisilla ja lainsäätäjillä on ollut sormensa pelissä, kun pankeilta on vaadittu korkeampia varallisuuspuskureita taantuman varalle.

Pankkeja koskeva historiaan liittyvä pessimismi on ollut todennäköisesti ylimitoitettua ja ajanut finanssisektorin hinnat liian alas, minkä Buffett on havainnut ja päättänyt ottaa tilanteesta hyödyn täysimittaisesti irti. Buffettin innoittamana sijoittajan kannattaa yhdysvaltalaisten pankkien lisäksi seurata myös eurooppalaisten, pohjoismaisten ja suomalaisten pankkien arvostustasoja ja tuloskehitystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s