Varo uskomasta valmiita totuuksia – kyseenalaista ja kehitä itseäsi

Onko sijoittaminen tiedettä vai taidetta? Tämä kysymys on esitetty usein ja ainoa oikea vastaus lienee, että sijoittamisessa on kysymys jossain määrin molemmista. Eri muodoissa kauppatieteitä, taloutta, laskentatoimea ja rahoitusta on opetettu jo satoja vuosia. Monet juuri kaupallisen peruskoulutuksen päättäneet osaavat teorioita ja erilaisia laskentamalleja, joiden avulla saadaan paperilla hyvinkin tarkkoja vastauksia lähes mihin tahansa ongelmaan.

Kuinka ollakaan sijoittamisen pariin tullessaan tämä noviisi saa nopeasti huomata, että alan parhaat käytännön osaajat niitä harvemmin käyttävät. Pääasiassa näitä malleja käyttävät akateemiset tutkijat ja konsultit (jotka eivät välttämättä ole itse onnistuneet niin hyvin käytännössä).

Valmiit mallit perustuvat usein olettamukselle, jossa määrätyt asiat ovat aina samalla tavalla. Tämä johtaa siihen, että mallit ovat juuri niin hyviä, kun niiden sisään upotetut numerot. Pienetkin muutokset eri olettamissa voivat aiheuttaa suuren eron lopputuloksessa. Valmiit teoriat ja kaavat voivat toimia hyvin vaikka sillan rakentamisessa ja fysiikassa, mutta eivät välttämättä sijoittamisessa.

Sijoittajalle kaikkein tärkeintä on löytää omaan persoonaan ja tyyliin sopiva sijoitusstrategia. Se sijoitustyyli, jolla joku suuri nimi on saanut menestystä ei välttämättä ole paras mahdollinen tapa jollekin toiselle sijoittajalle. Itselleen parhaimman tyylin sijoittaa löytää monesti kokemuksen kautta laittaessaan todellista omaa rahaa poikimaan.

Paras tapa oppia sijoittamaan on sijoittaa. Älä rakentele kuvitteellisia salkkuja, vaan tee todellisia sijoituksia omalla rahalla. Sijoita niin paljon, kun sinulla on varaa menettää – koska sekin vaihtoehto on mahdollinen. Sijoittamisessa kaikkein vaikeinta on pysyä rationaalisena silloin kun markkinat lyövät rajusti vasten kasvoja. Kuvitteellinen salkku ei aiheuta niitä tunteita mitä todellisten voittojen ja tappioiden myötä sijoittaja joutuu kokemaan. Vain omia usein kovalla vaivalla hankittuja rahoja sijoittamalla oppii ymmärtämään ja käsittelemään omia tunteitaan näissä tilanteissa.

Älä tee sijoittamisesta alkuun liian vaikeaa. Aloita osake kerrallaan. Alkuvaiheessa tärkeämpää on yksittäinen osakeanalyysi kuin salkunrakentaminen. On hankalaa heti perehtyä syvällisesti 20-30 yhtiöön. Etene yksi osake kerrallaan ja pyri tekemään tarpeeksi perusteellinen analyysi, jotta saat hyvän luottamuksen sijoituspäätöksellesi – oli se sitten ostaminen tai siirtyminen seuraavan kohteen analysointiin.

Tee analyysi huolellisesti ja kirjoita ylös johtopäätöksesi. Voit kuvitella työskenteleväsi analyytikkona ja kirjoittavasi osakesuositusta salkunhoitajalle. Voin vakuuttaa, että opit paljon kirjoittamalla ja dokumentoimalla löydöksesi. Tämä tekee myös lopullisista päätöksistäsi rationaalisia ja hyvin harkittuja. Tehtyäsi itse perusteellisia analyysejä, on myös paljon helpompi lukea ja arvioida ammattilaisten sijoitussuosituksia.

Itsensä kehittämiseksi on tärkeää lukea jatkuvasti sijoitustyylisi huippujen kirjoja, kirjoituksia ja seurata hyvin kirjoitettuja blogeja. Myös sijoituskerhot, -yhteisöt tai vaikkapa vain saman kiinnostuksen kohteen jakava hyvä ystävä voi olla arvokas tuki yksityissijoittajan kehitysprosessissa. Kannattaa tosiaan tutustua muihin sijoittamisesta kiinnostuneisiin ihmisiin. Varsinkin sijoittamisessa säännöllisesti eteen tulevina vaikeampina ajanjaksoina saman suuntaisten ongelmien kanssa painivat ystävät voivat tarjota oikeanlaista tukea ja olla kullan arvoisia. Lisäksi, jos onnistut tutustumaan itseäsi edistyneempiin sijoitusystäviin, niin sinulla on loputon mahdollisuus oppia heiltä.

Usein suuri kysymys on, mistä aloittaisin? Mitä osakkeita minun pitäisi alkaa analysoida? Vastaus voi löytyy sieltä millä alalla työskentelet tai mitkä asiat sinua kiinnostavat kaikista eniten. On helpompaa aloittaa sellaisesta, josta sinulla on jo peruskäsitys ja määrätty tietopohja. Tällöin välttyy ajalta, joka menee täysin uuden toimialan perusteiden opiskeluun.

 

Hyväksy myös se, että et voi koskaan tietää tutkimastasi yrityksestä kaikkea. Eikä sinun tarvitsekaan. Jos harrastat eksaktia tiedettä (kuten fysiikka tai matematiikka), niin oletat tehtävän tai ongelman ratkaisuksi tulevan hyvin tarkan numeron. Toisin kuin luokkahuoneen vastaukset tosielämän ratkaisut ovat usein kovin epätarkkoja ja moniulotteisia. Joku viisaampi on joskus sanonut, että sijoittamisessa ja osakeanalyysissä kannattaa olla mieluummin suurin piirtein oikeassa kuin tarkalleen väärässä.

 

Tällöin pitää oppia sanomaa myös, en tiedä. Kukaan ei voi olla asiantuntija kaikessa. Se, jolla on olevinaan oikea vastaus kaikkeen todennäköisesti tietää lopulta aika vähän. Tietämättömyyden myöntäminen vaatii rohkeutta ja itseluottamusta – se on kuitenkin avain kaikkeen oppimiseen.

 

Kaikista tärkeintä ehkä kuitenkin on lopulta voimakas, tyydyttymätön ja jatkuva tiedon jano. Opiskelu ja oppiminen ei lopu päästötodistukseen, vaan se jatkuu elämän mittaisena polkuna. Kaikilla suurilla menestyvillä sijoittajilla on ollut tämä ominaisuus. Jos sinulta puuttuu tämä tiedonhalu ja nälkä, niin on ehkä parempi valita toinen ura tai harrastus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s