Aliarvostettu öljykenttäpalveluiden tuottaja Kanadasta: High Arctic Energy Services

Kanadalainen High Arctic Energy Services tarjoaa sopimusporauksia, valmiita palveluja, laitteiden vuokrausta ja muita öljykenttäpalveluita öljy- ja kaasuteollisuudelle. Se tarjoaa palvelujaan asiakkaille lähinnä Kanadassa ja Papua-Uusi-Guineassa.

Yhtiön kotipörssi on Kanada, mutta sen osake noteerataan myös Yhdysvalloissa ja Saksassa. Yhtiön pörssikurssi on treidannut viime vuosina 3-6 Kanadan dollarin (CAD) välillä. Öljyn hinnan vaikutus on näkynyt suoraan myös tämän yhtiön kurssissa. High Arcticin kurssiin vaikuttaa kuitenkin monia muitakin yhtiökohtaisia asioita.

Suurin osa High Arcticin liikevaihdosta syntyy Papua-Uusi-Guineassa. Yhtiö on toiminut menestyksekkäästi tällä alueella jo yli 10 vuotta. Se tarjoaa liikuteltavia öljynporaustorneja ja muuta niihin liittyvää öljykenttäpalvelua. Öljynporaustornien käyttösopimukset asiakkaiden kanssa ovat määräaikaisia ja niiden uusimiset ovat avainasemassa yhtiön lähitulevaisuuden liikevaihdolle.

High Arcticin kurssi laskikin alle neljän CADin viime kesänä, kun sopimukset olivat katkolla. Suurta epävarmuutta aiheutti yhtiön pitkäaikaisen asiakkaan InterOilin sulautuminen öljyjätti Exxon Mobiliin. Nyt voidaan kuitenkin todeta öljynporaustornien sopimusten uusimisen onnistuneen, viimeisten positiivisten uutisten tullessa 30. lokakuuta. Yhtiön pörssikurssi onkin saanut jo uutta ilmaa alleen näiden tietojen jälkeen.

High Arctic on tarjonnut perustamisestaan lähtien monipuolisia palveluita öljy- ja kaasuteollisuudelle myös Kanadassa. Todellisen kasvun ajureiksi niistä ei kuitenkaan ole ollut. Tervitan hankkiminen alle kirjanpitoarvonsa vuosi sitten öljyteollisuuden matalapaineessa on todennäköisesti ollut yhtiön johdolta pitkällä aikavälillä hyvä liike ja se on ilmoittanutkin seuraavansa tarkasti muita mahdollisia ostokohteita juuri Kanadan liiketoimintansa vahvistamiseksi.

 

Arvostus

High Arcticin arvostus 4.36 CAD tasolla on kiistämättä edullinen. Se on jokseenkin sama kuin yhtiön tasearvo – joskin täytyy myöntää, että lähes ¾ siitä muodostuu tällä alalla hankalasti arvioitavista aineellisista käyttöomaisuushyödykkeistä.

Yhtiön P/E on 6 ja EV/EBIT 4.1. Mikä merkittävintä oman pääoman tuotto on 18.6 % (viiden viime vuoden aikana se on vaihdellut 16 % ja 23 % välillä) ja yhtiö on lähes velaton. Vaikka yhtiön liikevaihto ei ole juurikaan kasvanut se on pystynyt tarjoamaan tasaista tulostuottoa (nettomarginaalin liikkuessa viime vuosina 15-20 % välillä), rahavirtaa ja sen päälle vielä 4-5 % osinkotuoton.

Koska yhtiön toimiala on vahvasti syklinen ja öljyn hinta vaikuttaa suoraan tulokseen, niin ajoituksella tai paremminkin hinnoittelulla on merkityksensä. Vaikka loppuvuoden tulos on vielä vähän epävarma johtuen Papua-Uusi-Guinean öljynporaustornien uusien sopimusten voimaantuloajoista ja ehdoista, niin suuri osa ensivuotta koskevista liiketoiminnan epävarmuuksista on nyt pystytty taklaamaan.

 

Yhteenveto

High Arcticin on altis teollisuudenalansa suhdannevaihteluille. Vaikka yhtiöllä on laaja asiakaspohja niin kolme suurinta asiakasta tuovat hieman yli 50% tuotoista, mikä altistaa asiakasriskille.

Yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja erosi kesällä, mutta hallituksen puheenjohtaja hoitaa hänen tehtäviään ylimenokauden ajan ja näin määrätty jatkuvuus on taattu. Ylipäätänsä yrityksen johto on osoittanut osaamisensa vaikeinakin aikoina.  Yritystä on viety kurinalaisesti eteenpäin niin järkevin yritysostoin kuin onnistuneilla öljynporaustornien käyttösopimuksien uusimisilla.

High Arcticia ei välttämättä voi pitää pitkäaikaisena osta ja unohda sijoituksena, mutta matalalla arvostuksella ostettuna se voi antaa muutamassa vuodessa hyvän tuoton melko matalalla riskillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s