Oletko valmis sijoittamaan lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvomenetelmällä?

On aivan selvää, että se mikä toimii teoriassa tai takautuvasti tehdyissä tutkimuksissa ei välttämättä toimi samalla tavalla käytännössä yksittäisen sijoittajan työkaluna. Tekisi mieleni sanoa, että yksittäinen sijoittaja ei koskaan tule saamaan aivan samanlaisia tuloksia kuin tutkimukset antavat. Jokainen sijoittaja on erilainen ja hänen pitää löytää omalle tyylilleen, ajankäytölleen ja tavoitteilleen sopivin sijoitustapa. Meistä monille – ehkä jopa enemmistölle – indeksin mukaan sijoittaminen antaa pitkällä aikavälillä parhaimman tuoton.

Jos taas olet valmis käyttämään enemmän aikaa ja paneutumaan yhtiöihin ja sijoitusprosessiin, niin osakepoiminnalla on mahdollisuus voittaa markkinat ja yksityissijoittajalla on myös useita etuja monia ammattilaisia vastaan. Kaikista tärkeintä on oppia toimiva sijoitusmenetelmä ja pystyä pitäytymään siinä riittävän pitkään tulosten aikaansaamiseksi.

Lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvomenetelmä on selkeä ja yksinkertainen strategia sen kvantitatiivisen pohjansa vuoksi. Net-net osakkeita on yksinkertaista etsiä seulomalla tietokonetta apuna käyttäen. Myös halutun turvamarginaalin asettaminen on viime kädessä mekaaninen toimenpide. Ääripäinä sijoittaja voi sijoittaa lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvoa halvempiin osakkeisiin täysin kvantitatiivisesti välittämättä ollenkaan itse yrityksen liiketoiminnasta tai sitten käyttää seulontaa vain lähtökohtana ja valita huolellisen yhtiökohtaisen analyysin jälkeen itselleen mielestään parhaimmin sopivat osakkeet. Järjestelmällisesti toimimalla molemmilla tavoilla on mahdollisuus saavuttaa hyviä tuloksia.

Vaikka osakkeiden poimiminen teoriassa on yksinkertaista, niin lopullisen ostopäätöksen tekeminen ja ostonapin painaminen voi vaatia sijoittajan vatsalta enemmän kuin hän arvaakaan. Yleensä kaikilla tällä menetelmällä valituilla yhtiöillä on jotain ongelmia. Toisilla niitä on useita ja ongelmat voivat olla vakaviakin. Näiden yritysten nimistä puhutaan harvoin suurilla sijoitusfoorumeilla. Tällaisista sijoituksista kertominen voi kerätä kanssasijoittajilta epäileviä ilmeitä ja kommentteja.

Jos sijoittaja pystyy kaikesta huolimatta ostonsa tekemään, niin emotionaalisesti vielä vaikeampaa on näiden osakkeiden pitäminen salkussa niin kauan, että ne palkitsevat hankkijaansa. Kiusaus myydä liian aikaisin sijoituksen arvon noustessa tai laskiessa nopeasti on suuri – useimmille sijoittajille valitettavasti liian suuri. Menetelmään ja sen periaatteisiin luottaminen on sijoittajan korkein kynnys.

Lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvomenetelmällä sijoittamista pitää ajatella yhtiökohtaisesti mieluummin parista neljään vuoteen kestävänä prosessina kuin kahden tai neljän kuukauden tapahtumana.

Jos sijoittaja ei luota hermojensa pitävyyteen, niin hänen ei tule edes yrittää sijoittaa net-net menetelmällä. Yleensä tämä menetelmä joko sopii sijoittajalle tai sitten ei. Koska emotionaalinen puoli on täysin ratkaiseva, niin käytännön harjoittelu ei aina auta. Sijoittaja pääsee pienemmillä henkisillä ja taloudellisilla kustannuksilla myöntämällä rehellisesti itselleen, jos lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvomenetelmä ei vain istu omaan sijoittajaprofiiliin.

Yleensä net-net osakkeisiin liittyvät yllätykset ovat epämiellyttäviä ja negatiivisia. Yhtiö menettää suurimman asiakkaansa, sen tuotteet jäävät varastoon vanhanaikaisina, kilpailijan kehittämä uusi teknologia ajaa ohitse tai pahimmillaan yhtiö jää kiinni vilpillisestä toiminnasta. Lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvoaan halvempiin yhtiöihin sijoittava joutuu kestämään näitä kaikkia kokemuksia – ja kuitenkin todennäköisesti kaikesta huolimatta tekee voittoa.

Jos menetelmä taas sopii sinulle ja voit ajatella seulomalla sekä analyysillä löytämiesi yhtiöiden omistamista yöuniasi menettämättä, niin sinun pitää fokusoida sijoitusprosessisi seuraaviin asioihin.

 

  1. Keskitä voimavarasi ja energiasi oikeiden osakkeiden ostamiseen. Juuri oikeiden osakkeiden ostaminen on paljon olennaisempaa ja tärkeämpää kuin myyntiprosessi. Jos olet ostanut oikein, niin yritysten arvonnousu tekee myyntitapahtumasta aina helpomman. Voitollisten osakkeiden myyminen harvemmin johtaa sijoittajan taloudellisiin vaikeuksiin.

 

  1. Ostotapahtumassa keskitä kaikki huomiosi tappioiden välttämiseen. Jos vältät pahimmat ”miinat”, niin voittajaosakkeet kyllä pitävät huolen salkkusi tuotosta. Tappiomahdollisuuksien kiertäminen on aina tärkeämpää kuin nousumahdollisuuksilla spekuloiminen.

 

Yleisesti suurta tappiota tuottavien yhtiöiden välttäminen ja positiivista tuottoa antavien suosiminen helpottaa yhtiöiden omistamista ja niiden pitämistä sijoitussalkussa riittävän pitkään. Näin toimimalla välttämättä lopulliset sijoitustuloksesi eivät parane – todennäköisesti voi käydä jopa päinvastoin! Kaikista suurimpien ongelmayhtiöiden joukosta yleensä nousevat suurimmat voittajat ja arvonsa kohottajat. Kolikon toinen puoli on sitten se, että näiden yhtiöiden joukosta löytyvät todennäköisemmin myös ne, jotka menettävät kokonaan tai lähes kokonaan arvonsa. sijoittajan on kuitenkin yleensä helpompi seurata valittua strategiaa silloin kun salkkuun osuu vähemmän voimakkaasti arvoaan menettäviä osakkeita. Parhaiten tämä onnistuu poimimalla kaikista laadukkaimpia net-net osakkeita edellä esiteltyjen menetelmien mukaisesti.

Näin valitut laadullisesti parhaat lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvoaan halvemmat osakkeet ovat myös yleensä vähemmän alttiita yleiselle markkinoiden laskulle. Markkinoiden romahtaessa ja markkinaindeksin laskiessa esimerkiksi 50 %, niin kaikista riskisimmät tappiota tuottavat net-net osakkeet voivat laskea vielä indeksiäkin enemmän. Laadukkaimpien osakkeiden lasku vastaavasti jää usein yleistä markkinapudotusta vähäisemmäksi, koska jo muutenkin halpojen osakkeiden parhaimmistolla negatiivinen informaatio on jo osakkeen hinnassa.

Otetaanpa kaksi erilaista jälkitestillä saatua tuottoesimerkkiä lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvomenetelmällä sijoitettujen salkkujen vuosituotoista.

 

Esimerkki 1.

2002                    (-12%)

2003                    48%

2004                    44%

2005                    49%

2006                    41%

2007                    20%

2008                    (-37%)

2009                    33%

2010                    (-3%)

2011                    6%

 

Esimerkki 2.

2002                    (-14%)

2003                    124%

2004                    7%

2005                    49%

2006                    18%

2007                    (-44%)

2008                    (-61%)

2009                    279%

2010                    96%

2011                    21%

 

Esimerkkien tulokset riippuivat siitä, minkälaisia net-net osakkeita sijoittaja oli valinnut sijoitussalkkuunsa. Kumman esimerkin mukaisia tuloksia haluaisit saada? Esimerkki 1. antoi kymmenen vuoden sijoitusajalta keskimäärin 15 % vuosituoton ja esimerkki 2. 22 % vuosituoton. Sijoittaja tuskin laittaisi pahakseen 22 % vuosituottoa. Silti uskaltaisin väittää, että suurimmalla osalla sijoittajista olisi paljon helpompaa elää esimerkki 1. mukaisten tulosten kanssa. Nämä tulokset saavutettiin laadukkaimpia osakkeita valitsemalla ja esimerkki 2. mukaiset tulokset syntyivät kaikkein riskisimmillä osakkeilla. (Esimerkit ovat Geoff Gannonin artikkelista GuruFocuksessa)

Suurimpaan osaan näistä osakkeista liittyy varmuus / epävarmuus yhdistelmä. Varmaa on, että osake on aliarvostettu. Sen sijaan epävarmaa on, kuinka osakkeen arvo koskaan nousee oikealle arvostustasolleen. Arvonnousun katalysaattori harvemmin on suoraan nähtävissä. Siksi nämä osakkeet niin halpoja ovatkin.

Markkinailmapiirin muutos ja sijoittajien yleisesti positiiviset tulevaisuuden odotukset harvemmin aiheuttavat yksittäisessä lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvoaan halvemmassa osakkeessa suurta markkinahinnan muutosta. Yleensä sen aiheuttaa jokin yllättävä ulkopuolelta tuleva tapahtuma. Kilpailija tai toinen yritys haluaa ostaa yhtiön, yhtiön johto tai omistus muuttuu yllättäen (joskus aktivistisijoittajan mukaan tulo voi aiheuttaa tämän) tai sen liiketoiminnassa tapahtuu ennalta arvaamaton muutos.

Lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvoaan halvemmat yhtiöt ovat sijoittajalle emotionaalisesti haastavia tapauksia. Niihin sijoittamalla kuitenkin myös taloudellinen palkkio voi olla ruhtinaallinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s