Terveydenhoitoalalla mahdollisuuksia hyviin tuottoihin

Terveydenhoitoalalle sijoittaminen Helsingin pörssin kautta ei tarjoa hirveästi vaihtoehtoja, vaikka Orion on omistajiaan viime vuosina hellinyt. Jos laajentaa pelikenttäänsä Ruotsiin, niin Tukholman pörssistä löytyy jo muutama kymmenen vaihtoehtoa lisää. Pohjoismaisesta kattauksesta sijoittaja voi poimia jo kohtuullisen määrän vaihtoehtoja ja on mahdollista päästä kiinni sellaisiin maailmallakin merkittäviin yrityksiin kuin AstraZeneca ja Novo Nordisk.

Määrässä ja laadussa on silti vaikea löytää Yhdysvaltojen markkinoiden voittajaa. Toki vaihtoehtojen lisääntyessä valinnan vaikeuskin kasvaa. Yhdysvaltojen terveydenhoitoalalta löytyy Johnson & Johnsonin ja Pzizerin kaltaisia maailmankuuluja jättiläisiä, mutta niiden vanavedessä löytyy monia mielenkiintoisia vähän tuntemattomampia vaihtoehtoja. Sijoittaja joutuu tekemään enemmän analyysityötä, mutta siitähän osakepoiminnassa nimenomaan on kysymys.

Yleisesti sijoittajat vihaavat epävarmuutta, mutta toisaalta markkinoiden epävarmuus voi tarjota poikkeuksellisia mahdollisuuksia päänsä kylmänä pitävälle ja kotiläksynsä hyvin tekevälle sijoittajalle. Yhdysvalloissa terveydenhuoltoala on hyvä esimerkki epävarmuudesta ja heilunnasta. Edellisen presidentin lanseeraama Obamacare toi terveydenhuollon useiden miljoonien vakuuttamattomien amerikkalaisten ulottuville. Nykyinen presidentti Trump olisi taas halunnut ajaa alas koko systeemin. Trumpin veti esityksensä takaisin maaliskuun loppupuolella, kun se ei olisi mennyt edustajainhuoneen äänestyksessä läpi, mutta esitys saatetaan tuoda vielä jossain vaiheessa ja jossain muodossa uudelleen esille.

Terveydenhoitoala on ollut poliittisesti herkkä aihe Yhdysvalloissa aiemminkin. Presidenttiehdokas Hilary Clinton vaati lääkkeiden hinnoittelua kuriin jo viime kesänä. Myös Trump on uhannut puuttua aiheeseen. Lääkealan kilpailun avaaminen asettaisi laskupaineita lääkkeiden hintoihin. Mahdolliset lakimuutokset ovatkin kaikista olennaisin asia alalle ja sen yrityksille. Toisaalta täytyy muistaa, että niin kauan kun Yhdysvalloissa on täysin erilainen systeemi kuin Euroopassa – jossa on lääkekuluille yleensä yksi hallituksen kontrolloima maksaja – niin useiden vakuutusten maksajien kanssa yrityksillä on laajemmat hinnoittelumahdollisuudet myös tulevaisuudessa.

Itsessään monet terveydenhoitoalan yritykset tarjoavat hyvää laatua, kasvumahdollisuuksia ja viimeaikaisista epävarmuuksista johtuen sitä nyt myös hyvällä hinnalla. Useat alan yritykset ovat määrättyjen lääkkeiden tuotannon osalta lähes monopoli tai ainakin oligopoliasemassa. Terveydenhoitoalan liiketoiminta ei ole syklistä, vaan globaali väestön vanheneminen antaa kasvulle hyvän potkun. Yrityksillä on poikkeuksetta vahva tase, korkea pääoman tuotto ja ne tuottavat paljon kassavirtaa.

 

Amgen (NYSE:AMGN)

Amgen on bioteknologiayritys, joka kehittää, valmistaa ja toimittaa terapeuttisia aineita ihmisten lääkitsemiseen. Amgen on alansa johtava yritys, joka on erikoistunut munuaissairauksia ja syövän hoitoa tukevien tuotteiden valmistamiseen.

Amgen on nimenomaan bioteknologiayritys, eikä lääkeyritys. Yksinkertaistaen bioteknologia tarkoittaa muiden eliöiden tai niiden osien hyödyntämistä ihmiselle hyödyllisten aineiden, kuten lääkkeiden, tuottamiseen. Lääketeollisuus sen sijaan valmistaa lääkkeensä yleensä kemiallisista yhdisteistä.

Sijoittajalle tämä on siksi olennaista, että se vaikuttaa yhtiöiden tuotteiden myyntiin patenttien päättymisen jälkeen. Sekä lääketeollisuuden että bioteknologian yritykset hakevat yleensä tärkeimmille tuotteilleen patenttisuojan, jotka sitten jossain vaiheessa – yleensä 20 vuoden jälkeen – päättyy. Kun lääketehtaan valmistaman lääkkeen patentti päättyy, niin kilpailijat voivat tuoda markkinoille vastaavia rinnakkaistuotteita – ja yleensä tekevätkin sen selvästi halvemmalla.

Hyvä esimerkki on Pfizerin valmistaman maailman myydyimmän lääkkeen, kolesterolilääke Liptorin tapaus. Patenttisuojatun Liptorin kuukausikäyttö tuli maksamaan asiakkaalle yli 200 USD, kun taas patentin päättymisen jälkeen vastaavan rinnakkaislääkkeen käyttö tuli maksamaan n. 10 USD kuukaudessa! Liptoria myytiin huippuaikana 2009 oli 11 miljardin USD:n edestä vuodessa ja kun patentti päättyi, myynti putosi 2015 1.9 miljardiin. Samanlaisen kohtalon pienemmässä mittakaavassa kokivat Orionin Parkinson-lääkkeet Stalevo ja Comtess/Contan.

Bioteknologiset lääkkeet ovatkin sitten hieman mutkikkaampi juttu. Patentin päättymisen jälkeen nekin ovat vapaita kopioinnille ja rinnakkaiselle kilpailulle. Niiden täysin vastaava kopioiminen on kuitenkin hankalampaa, koska ne on valmistettu elävistä organismeista. Tässä tapauksessa kopioijan on osoitettava, että kopiotuote on yhtä tehokas tekemällä kliinisiä tutkimuksia, jotka saattavat maksaa satoja miljoonia dollareita.

Toisin kuin puhtaasti geneeriset rinnakkaislääkkeet, bioteknologiset tuotteet harvoin ovat täysin samanlaisia kopioita ja silloin myös lääkintähenkilökunta (lääkärit, farmaseutit) käsittelee niitä eri lääkkeinä. Kalliiden kliinisten kokeiden takia ne ovat usein myös vain noin 15 % halvempia kuin alkuperäislääkkeet, joita ne pyrkivät kopioimaan. Tämän takia patentin päättyminen, vaikka voi johtaa myynnin hidastumiseen tai lievään laskuun, ei aiheuta totaalista romahtamista. Tämä antaa parhaille bioteknologia yrityksille määrätyn kilpailuedun ja suojamuurin lääketeollisuudessa.

Talouslukuja

Markkina-arvo                             120.74 Miljardia USD

EV/EBIT                                           11.8

P/E                                                      16.0

P/B                                                      4.1 vertailulukuna ROE  26.2 %

P/S                                                      5.4 vertailulukuna Netto liikevoittomarginaali  33.6 %

ROA                                                  10.2

Velkaantumisaste                      1.16

Osinkotuotto                                2.5 %

F-Score                                             8

Amgen on yksi maailman suurimmista bioteknologia yrityksistä. Se on kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana. Niin liikevaihto, tulos kuin tasearvo ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana 10 % tai sitä suuremmalla vauhdilla. Tällöin ensimmäinen kysymys kuuluu aina, jatkuuko kasvu samalla vauhdilla? Kasvussa on aina riskinsä, mutta Amgenilla on laaja ja monipuolinen tuotevalikoima kuudella terapeuttisella alueella. Jos jollain sektorilla tulee takapakkia, niin muut voivat sen korvata. Tälläkin hetkellä yhtiöllä on yli kolmekymmentä uutta tuotetta kehittelyn alla.

Mikä parasta Amgenin kasvu ja tulokset eivät ole vielä kovin raa’asti hinnoiteltu. Tämä antaa ostajalle turvamarginaalia. Kasvun lisäksi yhtiö tuottaa vahvaa rahavirtaa (sen kassavarat ylittävät velat). Ylijäävää rahavirtaa Amgen on käyttänyt sekä omien osakkeiden ostamiseen että osinkojen kasvattamiseen. Osinkotuotto 2.5 % on tyydyttävä ja voimakkaasti kasvava. Yrityksen kasvun jatkumista puoltaa myös väestön ikääntyminen ja sitä kautta lisääntyvä lääkkeiden käyttö.

 

Gilead Science (NYSE:GILD)

 Gilead Science on yksi Bioteknologia alan suurimmista pelureista. Yritys valmistaa farmaseuttisia tuotteita kahdelle pääalueelle: HIV:n hoitoon ja maksasairauksien kuten kroonisen hepatiitin hoitoon. Gilead Sciencen onnistuminen näillä aluilla on ollut hyvin kaksijakoinen. HIV:n hoitoon liittyvä liiketoiminta kasvaa ja tuottaa. Sen sijaan kauppa Hepatiitti C -viruksen hoidon ympärillä (HCV liiketoiminta) on laskusuunnassa.

HIV:n hoidon liiketoiminta kasvaa noin 6-8 % vuosivauhdilla kehittyvissä maissa. Koska Gileadin kulut eivät kasva samaa vauhti kuin myynti, niin myynnin 6-8 % kasvu tuo 8-10 % voiton. Kuten tiedämme, niin AIDS ei ole enää kuolemantuomio, vaan lääkkeillä tauti pystytään pitämään kurissa ja potilas voi elää jokseenkin normaalia elämää. Yhtiön kannalta miellyttävä asia on se, että potilas joutuu käyttämään lääkitystä lopun ikäänsä.

Hepatiitti C:n kohdalla asia ei ole niin suosiollinen yrityksen kannalta. Jokainen hoidettu potilas on yksi asiakas vähemmän. Ja hepatiitin hoito etenkään kehittyvillä markkinoilla ei näytä olevan kasvavaa liiketoiminta. Silti näiden lääkkeiden korkeat voittomarginaalit ovat houkutelleet kilpailua alalle, mikä on ennestään lisännyt painetta Gilead Sciencen markkinaosuudelle.

Talouslukuja

Markkina-arvo                             88.79 Miljardia USD

EV/EBIT                                           5.7

P/E                                                      6.7

P/B                                                      4.1 vertailulukuna ROE  81.1 %

P/S                                                      3.0 vertailulukuna Netto liikevoittomarginaali  44.4 %

ROA                                                   25.7

Velkaantumisaste                      1.40

Osinkotuotto                                2.9 %

F-Score                                             4

Talouslukuihin katsomalla Gilead näyttää väkisinkin aliarvostetulta. P/E on alle 7 (pitkän ajan keskiarvo noin 18) ja EV/EBIT alle 6 (keskiarvon ollessa noin 13) ja kasvava osinkotuotto 2.9 % (osingonjakosuhteella 0.20). Kvartaalinen osinkokohtainen tulos on ollut lähellä 2.50 USD myös vaikeina aikoina, mikä antaa lähelle 10 USD vuosittaisen tuoton per osake. Tämän lisäksi kassavirta on pysynyt jatkuvasti vahvana. Pyöritteli numeroita miten päin tahansa, niin lopputulos on aina sama: osake näyttää aliarvostetulta.

Gileadin kurssi on kuitenkin ollut laskussa jo puolitoista vuotta. Mikä sitten yrityksessä mättää? Poliittisen ja sitä kautta yleisesti lääketeollisuuteen liittyvän epävarmuuden lisäksi suurin syy alamäkeen on ollut sijoittajien epäily yhtiön kasvun jatkumisesta. Erityisesti huolta on aiheuttanut HVC liiketoiminnan vaikeudet, koska se on kattanut kuitenkin lähes 50 % Gileadin myynnistä.

Kuitenkin jos laskemme HIV lääkkeistä koostuvan liiketoiminnan ja vähennämme siitä kaiken tämän liiketoiminnan suoraan aiheuttamat kulut plus tutkimus- ja kehityskulut, niin pelkästään HIV liiketoiminta tuottaa 4.50-5.00 USD osakekohtaisen tuloksen vuodessa. Laadukas liiketoiminta, jonka tuotot kasvavat tasaisesti 8-10 % vuosivauhdilla tulisi arvostaa 14-16 kertaisesti tulokseensa nähden. Tämä antaisi osakkeen arvoksi 63-80 USD, mikä on vähintäänkin yhtiön tämän hetkinen pörssiarvo. Eli näillä hinnoilla sijoittaja saa koko – vaikkakin vaikeasti arvioitavan – HCV liiketoiminnan ilmaiseksi. Emmekä tässä laskelmassa ole myöskään antaneet mitään arvoa Gileadin tulevalle tuoteputkelle, jota varmasti syntyy lähes 5 miljoonan USD:n tutkimus- ja kehityskuluilla.

Pitää vielä muistaa Gileadin vahva rahavirta, jonka käyttöön sillä on useampia mahdollisuuksia. Gilead voi tehdä yritysostoja (näitä varmasti tulee tapahtumaan, vaikka yhtiö on valinnut rauhallisen etenemisvauhdin – mikä varmasti onkin viisaampaa), Gilead voi ostaa omia osakkeitaan (hyvä vaihtoehto silloin kun kassassa on rahaa ja yhtiön osakekurssi on alamaissa) ja yhtiö voi maksaa kasvavaa osinkoa. Kaikki oikein toteutettuina sijoittajan kannalta hyviä vaihtoehtoja.

 

Allergan (NYSE:AGN)

Allergan on yksi suurimmista erikoislääkevalmistajista. Yhtiö kehittää, valmistaa ja jakelee geneerisiä, brändi- ja biosimilaarisia tuotteita.

Allergan on muotoutunut useampien yritysostojen, fuusioiden ja nimen muutosten tuloksena. Allerganin nykyhistorian voidaan katsoa alkaneen nimellä Watson Pharmaceutical. Yhtiö osti 2013 sveitsiläisen lääkeyrityksen nimeltä Actavis ja samalla muutti nimensä tähän. 2014 Actavis osti Allerganin ja nimi muuttui nyt voimassa olevaksi. Kaikkien näiden nimenmuutosten ja yritysostojen mukana Allergan päätyi Dubliniin irlantilaiseksi yritykseksi ja sai erittäin alhaisen veroasteen.

Vauhdikas tarina sai jatkoa 2015 kun Allergan ja Pfizer julkaisivat sopimuksen, jonka mukaan Pfizer olisi Allerganin hankkiessaan päätynyt irlantilaiseksi yritykseksi – tietenkin verojen takia. Huhtikuussa 2016 Yhdysvaltojen valtionvarainministeriö kuitenkin vihelsi pelin poikki lakimuutoksella. Tämän seurauksena Allerganin pörssikurssi laski yli 300 USD huipuista 220 USD tietämille.

Talouslukuja

Markkina-arvo                             80.18 Miljardia USD

EV/EBIT                                           negatiivinen

P/E                                                      6.2

P/B                                                      1.2 vertailulukuna ROE  18.5 %

P/S                                                      6.2 vertailulukuna Netto liikevoittomarginaali  100.0 %

ROA                                                   11.3 %

Velkaantumisaste                      0.43

Osinkotuotto                                0.30 %

F-Score                                             6

Näyttäisi siltä, että Allerganin johto, CEO Brent Saunders etunenässä, on osakkeenomistajaystävällinen ja kiinnostunut pääomien tehokkaasta hyödyntämisestä. Tästä osoituksena oli geneerisen liiketoiminnan myynti TEVA:lle ja ilmoitus varojen käytöstä velan lyhentämiseen sekä omien osakkeiden ostamiseen.

Allerganin arvostaminen perinteisin menetelmin ei ole ihan yksinkertaista. Itse asiassa yhtiön P/E luku ei kerro välttämättä paljoakaan. Viime vuoden osakekohtaisella tuloksella se on todella alhainen ja ensi vuoden analyytikkoennusteilla (16-17 USD per osake) vähintään kohtuullinen. Yhtiötä on jopa syytetty osakekohtaisen tuloksen vääristämisestä tai ainakin harhaanjohtamisesta, koska Allergan on jatkuvasti halunnut tulosjulkistuksiensa yhteydessä ilmoittaa ei GAAP (USA:n tilinpäätösstandardi) mukaisen tulosmittarin ”Performance Net Income.” Yhdysvaltojen finanssivalvoja SEC on yhtiötä tästä jo huomauttanut.

Tosiasiassa yrityksen arvo löytyy sen kasvusta. Myyntitulot ovat kasvaneet viidessä vuodessa 4.6 miljardista 15 miljardiin. Tämä ei kuitenkaan ole vielä mitään verrattuna siihen, miten Allerganin johto on kasvattanut tasetta. Vuodesta 2012 osakekohtainen kirja-arvo on noussut kolmestakymmenestä USD 190:n USD, mikä vastaa n. 50 % vuosittaista kasvua. Kasvu on perustunut pitkälti yritysostoihin ja sitä kautta rakentuneeseen hyvään tuoteputkeen. Tällekin vuodelle on tulossa toistakymmentä uutuustuotetta, joista lähes puolella pitäisi olla mahdollisuudet huippu menestykseen.

Mikäänhän ei takaa, että kasvu tulee jatkumaan samalla tahdilla, mutta toisaalta yritysjohto on toistaiseksi pääasiassa onnistunut ostoissaan ja velkaantumisastekin on pysynyt hyvin kurissa. Alkuvuosi 2017 tulee olemaan Allerganille haastavaa aikaa erityisesti silmälääke Restasisin ja Alzheimerin lääke Namenda XR:n kohtaaman kovan kilpailupaineen takia. Mahdollinen ensimmäisen neljänneksen tulospettymys (tulos julkaistaan 9.5.2017) voi avata sijoittajalle hyvän ostomahdollisuuden, jos uskoo yhtiön tulevaisuuteen. Monet huippusijoittajat ja rahastot uskovat, mutta nurkan takana kurkkii myös vielä Valeant Pharmaceuticalsin varoittava esimerkki.

 

Mylan

Mylan on lääkealan yritys, joka joka kehittää, valmistaa, markkinoi ja jakelee geneerisiä ja erikoislääkkeitä. Mylan on maailmanlaajuisesti toimiva maailman neljänneksi suurin geneeristen lääkkeiden valmistaja. Geneeriset lääkkeet tuovat noin 85 % liikevaihdosta.

Näiden lisäksi Mylanin merkittävin lääketuote on EpiPen. Se on steriili liuos esitäytetyssä kynässä, joka on tarkoitettu ensiapuun vaikeiden allergisten reaktioiden hoidossa injektiona lihakseen. Mylanin vaikeudet alkoivat viime vuonna, kun se kerralla kaksinkertaisti EpiPenin hinnan. Mylan oli jo viimeisen viiden vuoden ajan säännöllisesti nostanut lääkkeen hintaa kolmen-neljän kertaiseksi alkuperäisestä. Epipenin patentti on päättynyt jo aikoja sitten, mutta markkinoilta ei ole löytynyt vastaavaa rinnakkaislääkettä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on selvittänyt EpiPensin hinnoittelua. Mylanin kustannukset ja kulut ovat lisääntyneet merkittävästi näiden riita ja oikeusasioiden selvittelyssä. Kokonaiskustannukset voivat nousta jopa 500 miljoonaan USD. Viimeinen takaisku EpiPenin kohdalla tuli juuri ennen vappua, kun otsikoihin nousi joidenkin lääkekynien toimintahäiriöt. Koska lääkettä käytetään vakavien ja kriittisten allergisten reaktioiden hoidossa, niin ongelmiin ei voi suhtautua vain olankohautuksella.

Vaikka Mylan on joutunut EpiPenin kohdalla paljon negatiivisiin otsikoihin, niin täytyy muistaa, että Lääkeyhtiöllä on yli 600 muuta tuotetta USA:ssa ja yli 2000 tuotetta ympäri maailmaa. Suurinta osaa geneerisistä lääkkeistään Mylan pystyy myymään hyvin kilpailukykyiseen hintaan ja saa niistä erittäin hyvää kassavirtaa. Monet muut lääkeyritykset, joilla on vain muutama merkittävä tuote ovat paljon kovemman paineen alla ja riskisempiä kuin Mylan.

Talouslukuja

Markkina-arvo                             20.0 Miljardia USD

EV/EBIT                                           59.7

P/E                                                      40.2

P/B                                                      1.8 vertailulukuna ROE  4.5 %

P/S                                                      1.8 vertailulukuna Netto liikevoittomarginaali  4.3 %

ROA                                                   1.7 %

Velkaantumisaste                      1.40

Osinkotuotto                                0 %

F-Score                                             3

Mylanin talousluvut eivät päätä huimaa. Pitää kuitenkin muistaa, että viimeinen vuosi on ollut sille poikkeuksellisen raskas ja suhteuttaa numerot pidempään aikaväliin.

Mylanin 2016 viimeisen vuosineljänneksen tulokset olivat jo paljon lupaavampia ja antavat suuntaa tulevalle. Konservatiivisestikin arvioiden yhtiön neljännesvuosittainen osakekohtainen tulos pitäisi nousta 1.00 USD tasolle. Realistisempi (ja myös analyytikkojen odottama) taso voisi olla lähempänä 1.50 USD. Tämä tarkoittaisi vuositasolla 4-6 USD osakekohtaista tulosta, josta EpiPenin osuus on korkeintaan 0.40-0.50 senttiä. Yhtiö itse ohjeistaa vuodelle 2018 6.00 USD:n oikaistua (ei GAAP luku) osakekohtaista tulosta. Tämän hetkisellä pörssihinnalla Mylanin P/E jäisi selvästi alle 10. Ja kaiken lisäksi yhtiö tuottaa vahvaa rahavirtaa ja kasvaa yli 10 % vuosivauhtia. Mylanin velkaantumisaste on vähän korkea määrättyjen yritysostojen takia, mutta ne on nyt tehty ja niistä tuleva rahavirta hyödyttää yhtiötä jatkossa.

Mylan on ollut voimakkaan negatiivisen julkisuuden ja Yhdysvaltojen lääkealan hinnoitteluskandaalien uhri. Kärsinyt maine on vaikuttanut yhtiön tulokseen lyhytaikaisesti, mutta pitkällä tähtäimellä Mylan on laajalla tuotevalikoimallaan vahva ja kasvava peluri alallaan. Yhtiön tulevaisuuteen uskovalla on nyt oiva mahdollisuus hankkia osaketta edullisesti.

 

McKesson

McKesson toimii lääkkeitä, lääketieteellisiä tarvikkeita ja terveydenhuollon tietotekniikkaa jakelevana yrityksenä. Liiketoiminnallisesti yritys jakautuu kahteen osaan: McKesson Distribution Solutions ja McKesson Technology Solutions.

McKesson kuuluu Yhdysvaltojen kolmen suurimman lääkkeiden jakajan joukkoon noin 1/3 markkinaosuudellaan. Se mikä tekee tästä liiketoiminnasta mielenkiintoisen on, että kolme yritystä (Mckessonin lisäksi Cardinal Health ja AmerisourceBergen) kontrolloivat siitä noin 90 %. Eli johtavilla yrityksillä on jokseenkin oligopolinen tilanne.

Tämä on olennaista yritysten pitkän aikavälin kilpailukykyä ja tuloksentekomahdollisuuksia arvioitaessa. Monilla aloilla, joilla on hajaantuneet markkinaosuudet tai vain muutama erikokoinen hallitseva peluri, niin alan pienemmät yritykset helposti aloittavat hintakilpailun markkinaosuutta lisätäkseen. Tämä on vähemmän todennäköistä kolmen jokseenkin yhtä suuren hallitsevan yrityksen välillä, koska loppupelissä siitä kärsisi niistä jokainen. Myöskään tällaisille markkinoille ei ole merkittävää pyrkyä. Alan jättiläiset, kuten Pzifer, eivät halua kuluttaa rahoja ja voimavaroja oman jakeluketjun rakentamiseen, vaan mieluummin maksavat McKessonille kohtuullisen korvauksen lääkkeiden toimittamisesta kauppoihin, apteekkeihin ja sairaaloihin. Näin ollen McKessonilla on kilpailuetu toimialallaan.

Talouslukuja

Markkina-arvo                             29.32 Miljardia USD

EV/EBIT                                           11.3

P/E                                                      16.5

P/B                                                      4.1 vertailulukuna ROE  21.7 %

P/S                                                      0.16 vertailulukuna Netto liikevoittomarginaali  1.0 %

ROA                                                   3.4 %

Velkaantumisaste                      1.2

Osinkotuotto                                0.8 %

F-Score                                             6

Lääkkeiden jakajat ovat kärsineet samoista lääkkeiden hintoihin kohdistuneista paineista kuin koko terveydenhoitoala. Kaiken takana ovat olleet poliittiset paineet ja jo edellä mainitut karkeat ylilyönnit lääkkeiden hintojen korotuksissa. Pitkällä tähtäimellä lääkkeiden hinnat ja myytävien tuotteiden määrät tulevat nousemaan – ja tästä kasvusta McKesson jakelijana tulee ottamaan osansa.

McKessonin oligopolimainen liiketoiminta antaa korkean sijoitetun pääoman tuoton ja yhtiön niin operationaalinen kuin vapaa rahavirta on vahvaa. McKessonin tase on kunnossa ja viimeisimpien lukujen valossa se pystyisi maksamaan kaikki velkansa vuodessa tuottamallaan rahavirralla. Myös kasvuajurit ovat kohdillaan. Niin liikevaihto kuin osakekohtainen tulos ovat kasvaneet kaksinumeroisin luvuin sekä viimeisen 10 että 5 vuoden aikana.

Se mikä McKessonin liiketoiminnassa todella houkuttelee, on kyky kasvaa ilman suuria pääomapanostuksia. Tämä mahdollistaa kasvuinvestoinneista ja päivittäisistä liiketoiminnan kuluista jäljelle jäävän rahavirran käyttämisen yritysostoihin, velan lyhentämiseen, osinkoihin ja omien osakkeiden hankkimiseen. McKesson on tehnyt ja tulee tekemään näitä kaikkia. Toistaiseksi yritysostot ovat onnistuneet hyvin ja tukeneet kokonaiskasvua. Osinko on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden ajan yli 10 % vuosivauhdilla, vaikka miksikään osinkoyhtiöksi McKessonia ei voi sanoa 0.8% osinkotuotolla osingonjakosuhteen ollessa 0.12 tietämillä.

McKesson on kasvava laatuyhtiö, joka on vain kärsinyt teollisuusalansa vastatuulesta. Omalla sektorillaan nykyhinnoilla se antaa parhaan vastineen ja tuoton sijoittajan rahoille.

 

Novo Nordisk

Tanskalainen Novo Nordisk on ehkä suomalaisille sijoittajille näistä yrityksistä kaikista tutuin jo pelkästään Pohjoismaisen sijaintinsa takia. Novo Nordisk on terveydenhoitoalan yritys, joka harjoittaa lääketuotteiden kehittämistä, valmistusta ja markkinointia.

Yhtiöllä on kaksi pääasiallista liiketoimintasegmenttiä: diabeteksen hoitotuotteet ja biofarmaseuttiset lääkkeet. Novo Nordisk on johtava diabeteksen hoitotuotteiden valmistaja maailmassa. Yrityksellä on noin 28 % osuus yli 40 miljardin euron maailman laajuisista insuliini markkinoista. Novon biofarmaseuttinen segmentti kattaa noin 20 % liikevaihdosta. Se on kuitenkin kannattavampi ja kasvaa nopeammin kuin diabeteksen hoitotuotteiden puoli. Vahva tuoteputki on elintärkeä kaikille biofarmaseuttisen alan yrityksille. Siinä Novo Nordisk ei ole poikkeus ja se käyttääkin 2 miljardia euroa vuosittain tutkimus ja kehitystyöhönsä.

Sijoittajat rankaisivat Novoa voimakkaasti viime vuonna sen jälkeen kun se laski koko vuoden liikevaihtonsa ohjeistusta. Erityisesti haasteet yhtiön tärkeimmillä markkinoilla Yhdysvalloissa aiheuttivat päänvaivaa yritysjohdolle. Yhtiön pörssikurssi putosikin vuoden huipuista noin 40 %.

Talouslukuja

Markkina-arvo                             678 Miljardia DKK

EV/EBIT                                           13.7

P/E                                                      18

P/B                                                      15.6 vertailulukuna ROE  88.8 %

P/S                                                      6.3 vertailulukuna Netto liikevoittomarginaali  33.9 %

ROA                                                   42.4 %

Velkaantumisaste                      0.01

Osinkotuotto                                2.7 %

F-Score                                             5

On kuitenkin muistettava, että Novo Nordisk on edelleen hyvin kannattava ja kasvava yritys. Novon bruttokate on ollut vuosikaudet yli 80 % ja oman pääoman tuotto hämmästyttävät 88.8 %. Yhtiö on kasvattanut liikevaihtoaan 15 % ja osakekohtaista tulosta 20 % vuosittaisella vauhdilla. Jos sijoittaja etsii yritystä, joka tuottaa vahvaa rahavirtaa, niin Novo Nordisk on todellinen rahakone. Rahavirtaansa yritys on käyttänyt sekä omien osakkeiden ostoihin että kasvaviin osinkoihin. Osinkojen kasvuvauhti on ollut huima – viimeiset 3 vuotta 37.7 %, 5 vuotta 31.9 % ja 10 vuotta 30.5 %.

Novo Nordiskin 2017 ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli positiivinen yllätys markkinoille. Liikevaihto kasvoi ja osakekohtainen tulos (4.06 DKK) ylitti analyytikkoennusteet. Samalla yritysjohto hieman kohotti koko vuoden ohjeistustaan, vaikka totesikin tämän vuoden olevan edelleen haastava. Yrityksen pörssikurssi on saanut positiivisista luvuista hieman ilmaa alleen. Kalliiksi Novoa ei kuitenkaan voi vielä syyttää. Niin yrityksen P/E kuin EV/EBIT ovat selvästi keskimääräisen tasonsa alapuolella. Lisäksi kertyneiden voittovarojen tuotto (return on retained earnings) viideltä viime vuodelta on ollut erinomainen 25 %.

Pitkäaikainen sijoittaja ehtii vielä hyvin hypätä junaan mukaan ja voi odottaa kasvavan tuloksen ja osinkojen myötä keskimääräistä parempaa kaksinumeroista pitkän aikavälin tuottoa sijoitukselleen.

 

Kuinka sijoittaa terveydenhoitoalan yhtiöihin?

Yksi mahdollisuus on hajauttaa sijoituksiaan tälle alalle ja ostaa kaikkia mainittuja osakkeita pienempi osuus. Terveydenhoitoalan yrityksiin liittyy aina omat yllättävät riskinsä, koska ne elävät melko kalliista tuotekehittelystä, jonka tulokset usein nähdään vasta vuosien päästä. Laajemmalla hajautuksella pienentää yhden ikävän yllätyksen vaikutusta kokonaistuottoihin.

Toinen mahdollisuus on jatkaa omaa analyysiä vielä syvemmälle ja valita yksi tai pari ”voittajaosaketta”, joihin uskoo itse kaikista eniten. Tämä on vähän kuin ”high risk, high reward” eli suurempi riski ja suurempi tuotto vaihtoehto. Yleensä kuitenkin parhaiten kotiläksynsä tehneillä sijoittajilla on pitkän päälle myös mahdollisuus parhaisiin tuottoihin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s